پرش به محتوا

درباره پروژه

پیچیدگی برای همه

برای آشنای شما با سیستم‌های پیچیده

از سال ۹۵ حیطه‌ی کاریم مربوط به سیستم‌های پیچیده، خصوصا شبکه‌ها، شده است. طی این سال‌ها منابع بسیار زیادی شامل مقالات مروری، کتاب‌ها، کورس‌های آنلاین و مجموعه سخنرانی‌های بسیار خوبی به زبان انگلیسی منتشر شده که به سادگی برای همگان قابل دسترس هستند. با این وجود، در دنیای فارسی‌زبانان هنوز حتی یک کتاب آموزشی استاندارد برای شروع مطالعه سیستم‌های پیچیده وجود ندارد و کلاس‌های درس هم بسیار محدود به قشری از دانشجویان یک رشته خاص هستند! «سیستم‌های پیچیده» در دانشگاه‌های ما مانند طفل نوپایی است که تلاش می‌کند هرچه زودتر دویدن بلد شود تا در مسیر پژوهش هم‌گام با جامعه جهانی حرکت کند. به همین خاطر، تمام هم و غم دانشگاهیانی که روی این موضوع کار می‌کنند، پژوهش است و دیگر فرصتی برای پرداختن به مقوله آموزش و روایتگری در علم باقی نمی‌ماند. البته حق هم دارند! یک استاد نمی‌تواند هم تدریس کند، هم دانشجو تربیت کند و هم پژوهش دست اول انجام دهد و از او انتظار تولید محتوای آموزشی استاندارد هم داشت!

به نظر من در ایران، تا زمانی که محتوای مناسب به زبان فارسی وجود نداشته باشد، نمی‌توانیم تقاضایی برای شروع کارهای بین‌رشته‌ای در مقیاس قابل قبولی را داشته باشیم! باید قبول کنیم که هم‌صحبت شدن با کسانی که عمری در دانشگاه جواب سلامشان را به زور داده‌ایم یا متقاعد کردن مسئولین بالادستی برای حمایت از طرح‌ها و پروژه‌ها بدون وجود یک مطالبه عمومی کار ساده‌ای نیست! ما نیاز داریم که مردم، دست کم دانشگاهیانمان، بدانند که چرا سیستم‌های پیچیده مهم است!

برای همین تصمیم گرفتم تا جایی که می‌توانم، مسیر یادگیری سیستم‌های پیچیده را برای علاقه‌مندانی که جرات یادگرفتن و شهامت حرکت کردن بیرون از مرزهای تعریف شده علوم را دارند را هموار کنم. برای شروع چند جلسه کلاس/سمینار در دانشگاه شهید بهشتی (تهران) برگزار کردم. ایده اصلی این جلسات درس‌های کوتاهی پیرامون مفاهیم اصلی سیستم‌های پیچیده مانند ایده بازبهنجارش و مسائل مقیاسی بود، البته بی‌آن‌که وارد جزئیات ریز آن شوم. بنا بر این بوده که طی این جلسات افراد با پیش‌زمینه‌های مختلف با ایده‌های اصلی آشنا شوند.

اگر استاد دانشگاه یا دانشجوی تحصیلات تکمیلی هستید وعلاقه‌مند به هم‌قطار شدن، قدمتان روی چشم است! هر کس که می‌تواند محتوای مناسب تولید کند، در این سفر جایش خالی است! برای هر مشارکت علمی یا غیرعلمی، آغوش ما به روی شما باز است. اگر مترجم خوبی یا متخصص کارهای چند-رسانه‌ای هستید، اگر در ضبط، تدوین و انتشار ویدیوها می‌توانید مشارکت کنید به کمک شما نیاز داریم! و اگر فقط این آرمان را دوست دارید می‌توانید حامی (اسپانسر) ما شوید. راستی اگر یک مسئول هستید، همین که سنگی را از جلوی پایمان بردارید،‌ ممنونیم!

عباس ک. ریزی

دکتری علوم کامپیوتر با گرایش شبکه‌های پیچیده